Yrittäjyys on insinöörille mahdollisuus
15.8.2021
Työelämän pirstaloitumisesta puhutaan jatkuvasti. Eläkevirat ovat historiaa, työtehtävät muuttuvat ja vaatimukset kasvavat. Ainoa pysyvä on muutos.
Uhkakuvilla maalailua, vai totista totta? Varmaan jotain siltä väliltä. On totta, että työelämämme on murroksessa. On kuitenkin syytä muistaa, että niinhän se on ollut aina. Työmarkkinat ovat aina eläneet ajassa ja kehittyneet sen mukana. Niin nytkin.
Yksi todellinen ilmiö on työn monimuotoistuminen. Yhä useampi nuori on kiinnostunut yrittäjyydestä, ja yhä useammalle yrittäjyys on mahdollisuus täydentää omaa tulovirtaa.
Kysymyksen ei tarvitse olla joko-tai. Voit olla palkansaaja ja yrittäjä. Tämän mahdollistaa esimerkiksi kevytyrittäjyys. Insinööri voi palkkatyönsä ohessa tehdä keikkaa omalla osaamisalueellaan esimerkiksi laskutuspalvelun kautta.
Meillä Insinööriliitossa on viime vuosina panostettu jäsenille tarjottavaan yrittäjyystukeen ja -palveluihin. Kuulumme Akavalaiset Yrittäjät – AKYyn, joka on akavalaisten liittojen yhteinen korkeakoulutettujen yrittäjäjärjestö.
Korkeakoulutetuista reilu 10 prosenttia toimii yrittäjinä. Esimerkiksi Akavan jäsenistä lähes 30 000 toimii pää- tai sivutoimisesti itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä.
Insinööriliiton yrittäjäedunvalvonta tapahtuu AKYn kautta. AKYn keskeisiä tavoitteita on esimerkiksi palkansaajan ja yrittäjän statuksen määrittelyn yksinkertaistaminen ja roolista toiseen siirtymisen helpottaminen, jotta yrittäjäksi ryhtyvä ei menettäisi etujaan ja sosiaaliturvaansa.
Kaikki Insinööriliiton jäsenet ovat oikeutettuja AKYn jäsenetuihin. AKYn kautta voit esimerkiksi hankkia Suomen Yrittäjien palvelupaketin normaalia edullisempaan hintaan. Palvelupaketti sisältää mm. neuvontapalvelun ja seminaareja ja koulutuksia jäsenhintaan. AKY myös tarjoaa erilaisia laskutus- ja kevytyrittäjyyspalveluja jäsenhintaan. Kaikkiin etuihin voit tutustua AKYn sivuilta: https://www.akateemisetyrittajat.fi/mita-teemme